Honningkagehjerter

honninghjerter

Det er første gang jeg bager honningkagehjerter og jeg må sige at det er de bedste honningkagehjerter jeg nogensinde har smagt. Jeg kan ikke tage æren for opskriften – den har jeg nemlig fundet i Meyers store Bagebog. Jeg har kopieret opskriften nedenfor og tilføjet nogle få betragtninger af mine egne i kursiv, men du kan også finde opskriften her hos Meyersmad.dk. Værsgo Eat My Heart Out!

Fordej (laves 1 måned i forvejen)
500 g honning (almindelig fast honning eller akaciehonning)
500 g hvedemel

Honningkagedej
2 æggeblommer
10 g potaske
1 kg honningkagefordej
10 g hjortetaksalt
5 g stødt kanel
5 g stødt ingefær
5 g stødt nellike

Til overtræk
200 g mørk chokolade 70%
Sukkerkugler til pynt fordi det er jul

Fordej
Ælt honning og hvedemel godt sammen i en skål, og kom det i en bøtte med låg på. Gem fordejen på et ikke for lunt sted, fx i et køkkenskab, i minimum 1 måned.

Bemærk, at fordejen bliver hård – og nogle gange stenhård – og det er der ikke noget galt i. Når potasken bliver tilsat, sker der en kemisk reaktion, som gør, at dejen langsomt bliver blød igen og til at håndtere.

Honningkagedej
Kom æggeblommerne i en skål, og rør potaske ud i dem, til der ikke er nogen klumper. Bland æggeblommerne og potasken i fordejen, tilsæt kanel, ingefær, nellike og hjortetaksalt og ælt dejen godt sammen. Det tager ca. 6-8 minutter i hånden og 6 minutter på en røremaskine – først 3 minutter ved lav hastighed og så 3 minutter på fuld hastighed – stop røremaskinen hvis den lyder anstrengt).
Er dejen meget tør, når du ælter den, kan du lige prøve at gi den et par ekstra skefulde vand lidt af gangen.
Min dej var meget hård selv efter jeg havde tilføjet potaske og æggeblomme, så jeg æltede dejen i hånden. Det er hårdt arbejde, men det virkede fint.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, til den er ca. 4 mm tyk, og stik eller skær den ud som hjerter. Rul dejresterne ud igen, og stik flere hjerter ud. Sæt hjerterne på en bageplade, som du har smurt med lidt olie og drysset med mel, og bag dem i 8–10 minutter ved 180°.

Jeg satte mine kager på bagepapir og det virkede fint. Bare en reminder – husk at kagerne hæver den hel del, så stil dem ikke for tæt på bagepladen.

Mærk, om hjerterne er bagt færdige, ved forsigtigt at presse en finger ned på toppen – hvis din finger efterlader et aftryk, skal de bage lidt længere. Flyt honninghjerterne over på en bagerist, og lad dem køle af. De er stenhårde, lige når de er bagt, men en tur i køleskabet efter afkøling gør dem lækre og bløde. Så læg hjerterne i en bøtte med et fugtigt klæde over, og lad dem stå i køleskabet i 3–4 dage.

Mine kager bagte nok omkring 12-14 min før de var klar til at blive taget ud af ovnen. Jeg har faktisk sprøjte en lille smule forstøvet vand på kagerne og lagt dem i en bøtte med bagepapir i mellem. Det virker fint, men pas på med ikke at komme for meget vand på.

Tag honninghjerterne ud af køleskabet, og pensl dem med mørk chokolade, som du har smeltet over et vandbad. Når chokoladen er stivnet, er honninghjerterne klar til at blive spist.

Min datter hjalp mig med at drysse små sukkerkugler på den smeltede chokolade. Og det er altså noget så hyggeligt når der er noget de små kan hjælpe med. Og så ser det festligt ud.

TIP Overtræk kun de honninghjerter med chokolade, som skal spises med det samme. Resten kan holde sig mindst 1 måned i køleskabet uden at blive tørre. Du kan pynte hjerterne med glansbilleder, mens chokoladen stadig er våd, eller skrive på dem med hvid glasur, når chokoladen er stivnet.

 

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under BAGVÆRK, chokolade, DESSERT, jul, KAGE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s